Geleneksel el sanatları ve Türk süsleme sanatlarımızı tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliği ile “Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı” adıyla bir sergi düzenlenecektir.
25 Şubat – 05 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlenecek sergide Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine kayıtlı sanatçılar tarafından yapılmış ve Genel Müdürlüğümüz arşivinde bulunan 50 adet ebru sergilenecektir.
25 Şubat 2015 Çarşamba günü saat: 17.30’da Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açılışı yapılacak olan sergide; Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğümüz Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi kayıtlı sanatçılarından, ebru sanatçısı Hülya İLTER’in, sanatın icrasına ilişkin canlı performans gösterisinin yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sanatçıları tarafından Klasik Türk Müziği dinletisi de yer alacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Sayın Okan İBİŞ sergi açılışında yer alacaklardır.
Ebru, kendine özgü tekniklerle hazırlanan ve özel bir kaba alınan suyun üzerinde boyalarla oluşturulan desenlerin kağıda aktarılmasıyla yapılan geleneksel bir sanattır.
Ebru sanatı, kendine özgü malzeme ve uygulama özelliğine sahiptir. Ebru sanatında kullanılan bütün malzeme ve araçlar ebrucu tarafından hazırlanır. Boyaların tamamı tabiattan doğal metotla elde edilir. Suyun yoğunlaşmasını sağlayan kitre tabiattan elde edilen bitkisel esaslı bir ana malzemedir. Boyaların kitre üzerinde açılmasını sağlayan doğal asit de hayvanın safra kesesindeki öd’dür. Bunların dışında kullanılan bütün araç gereçler de sanatçı tarafından hazırlanır.
Tarih boyunca yapılan ebrular yapım tekniğine göre adlandırılmış ya da yeni uygulamalar sonucu elde edilen eserler sanatçısının ismiyle anılmıştır. Prensipleri ve doğru yapım metotlarıyla yapılan her ebru başlı başına orijinal bir eserdir. Günümüzde yan sanat dalı olmaktan çıkmıştır, ortaya çıkan eserler dekoratif olarak duvarları süslemektedir. Ayrıca kumaşa, cama, seramiğe, ahşaba ebru yapılarak kullanım alanı arttırılmıştır.