İlimizde, ‘Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Stratejik Planlama ve Yönetimi Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Bakanlık olarak Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’yla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Müsteşar Prof. Dr. Dursun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çanakkale ve Geliboluya yığınak yaptığını söyledi. Yeni kurulan Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı’nın iç ve dış kamuoyunda iyi bir şekilde tanıtılması ve değerlerinin bilinmesi için çalışmalar başlattıklarını belirten Dursun, “ Bu çalışmanın bir kısmı kamuoyuna tam olarak duyurulamadı. Tam şekillenmenin olmasını biraz bekledik. Ama özellikle 18 Mart bizim için bir milat, başlangıç tarihiydi. Faaliyetlerin ve hazırlıkların gösterilmesine yönelik bir tarihti. Bunu ilgili bütün birimlere soruyoruz. Bu tür birikimi olan, örnek ve emsal teşkil eden, etmiş olan birimlerdeki yönetim şekilleri nedir onu inceliyoruz. Bunu yurt içi ve dışı olarak inceliyoruz. Sonra bu görüşleri karşılıklı olarak değerlendirmek üzere toplantılar yapıyoruz. Buraya cuma günü geldik. Bugünden itibaren şöyle bir çalışma düzeni kurmuş olduk. Şu anda burada 90 kişilik bir çalışma grubu var. Bunların 30'u Bakanlığımız mensubu. Türkiye'deki üniversitelerden akademisyen ve uzman kişiler de var. Bunlar Çanakkale ile ilgili çalışması olan kişiler. Sektör paydaşlarımız ile yerel yönetimlerden kişiler de var aramızda” dedi.
Son olarak yardımcılarıyla birlikte Gelibolu Yarımadası’nı gezdiğini söyleyen Dursun, “Ana düşüncemiz alanın yönetilmesi yönünde teklifleri dikkate almak. Ben de dün alanın dışında kalan, ama Çanakkale sınırları içinde bulunan diğer mekanları gördüm. Kumkale'den başlayarak Babakale'ye, Türkiye'nin en batı ucunu kadar gittik. Çanakkale'nin Gelibolu tarafını alıp da öbür tarafını bırakmak gibi bir düşüncemiz yok. Alan Başkanlığı dışındaki yerlerin de bu vesileyle tekrar gözden geçirilmesi ve birbirine bağlanması düşüncesindeyiz. Gittiğimiz yerlerde halkla da görüştük" şeklinde konuştu.