Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

MÜZELER GÜNÜ


Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), müzelerin toplumun gelişmesindeki önemini vurgulamak ve halkın dikkatini müzelere yöneltmek amacıyla yılda bir günü "Müzeler Günü" olarak ilan etmiştir. ICOM üyesi olan 136 ülkede "Müzeler Günü" 1977 yılından itibaren her yıl 18 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Ülkemizde 18-24 Mayıs tarihleri arasında  kutlanan "Müzeler Haftası" 2011 yılından itibaren tüm üye ülkelerde olduğu gibi 18 Mayıs'ta "Müzeler Günü" olarak kutlanmaya başlamıştır. 
ICOM tarafından her yıl bir ana teme belirlenerek kutlamalar bu ana tema kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu yıl 36. 'sını kutladığımız Müzeler Gününün ana teması "Müzeler ve tartışılan tarih: Müzelerde konuşulmayanı dile getirmek" olarak belirlenmiştir. Müzeler tarihin laboratuvarı konumundadır. Geçmişe dair okuyup öğrendiğimiz birçok tarihi olayın, savaşların, insan ilişkilerinin, uygarlıkların canlı tanıklığını yapmaktadır. Soyut olarak kavradığımız ve öğrendiğimiz olguların somuta dönüştüğü mekanlardır. Müzeler objeler,in korunup sergilendiği, sadece korumacı yapısıyla öne çıkan kurumlar iken, günümüzde bu özelliklerini terk etmişlerdir. Toplumun çeşitli katmanlarıyla bir araya gelerek bilimin, tarihin, sanatın, kültürün, müziğin, felsefenin, modanın, medyanın ve yaşamın konuşulup tartışıldığı, okul projeleriyle geleceğin yetişkinlerine sorgulama alışkanlığı kazandırılan kamusal bir alana dönüşmektedir.
Zengin tarih ve kültür birikimine sahip olan ülkemizde son yıllarda inşa edilen yeni müze binaları ( Troia Müzesi, Hatay Müzesi, Aydın, Şanlıurfa v.b. ) günümüz müzecilik anlayışının gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenlenmektedir. yeni binaların yanı sıra günümüze ulaşan tarihi yapılarımızda restorasyonu yapılarak "Müze" olarak ziyarete açılmaktadır. ( Hamidiye Tabyası, Namazgah Tabyası, Kilitbahir Kalesi v.b. )
Ülkemizde Bakanlığımıza bağlı 189 müze ve 131 düzenlenmiş ören yeri olmak üzere, ziyaret edilebilir 320 ünite aynı zamanda birer eğitim ve bilim kurumu olarak hizmet vermektedir. Kentimizde de Arkeoloji Müzesi, Yenice Etnoğrafta Müzesi, Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Gelibolu Traktör Müzesi, Kent Müzesi, Seramik Müzesi, Piri Reis Deniz Bilimleri Müzesi, Yerbilimleri Müzesi, Ayvacık Köyden Kente Teknoloji Müzesi, Askeri Müzesi ve Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler bulunmaktadır. 
Kentimizde bulunan müzeler gerek çeşitlilik gerekse sayı olarak Çanakkale'yi ülkemizdeki birçok kentten ayrıcalıklı bir konuma yerleştirmektedir. bu da kültürel ve tarihi değerlerine sahip çıkan Çanakkale insanının kentlilik bilincinin üst düzeyde olduğunu göstermektedir. 
Konuyu kamuoyunun bilgisine arz ederim.