TROAS KÜLTÜR ROTALARI 1. BÖLÜM FİZİBİLİTESİ ÇALIŞTAYI -
TROAS KÜLTÜR ROTALARI 1. BÖLÜM FİZİBİLİTESİ ÇALIŞTAYI
TROAS KÜLTÜR ROTALARI 1. BÖLÜM FİZİBİLİTESİ ÇALIŞTAYI
Güney Marmara Kalkınma Ajansının desteklemiş olduğu fizibilite destek programı çerçevesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürütmekte olduğu Çanakkale Valiliği himayesinde gerçekleşen Troas Kültür Rotaları 1. Fizibilitesi Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya, Çanakkale Vali Yardımcısı Turan YILMAZ, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal DOKUZ, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah GÜÇ, Türkiye Turizm Yazarlar ve Gazetecileri Derneği (ATURJET) Yönetim Kurulu Başkanı Delal ATAMDEDE, Müze Müdürü Ali ATMACA, TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreter Ahmet ÇELİK ve ÇATOD Başkanı Armağan AYDEĞER, Troya Ören Yeri Kazı Başkanı PROF Dr. Rüstem ASLAN, kurum müdürleri ve çalışanları katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Troas Kültür Rotaları Proje Genel Koordinatörü Ali ÖZTÜFEKÇİ, Bizim yürütmekte olduğumuz çalışmamızda genel hedefimiz, projemizde Çanakkale’de turizm potansiyelini canlandırılarak, ticari bir ürün olarak daha geniş odaklı turizm ve ekonomiye katma değer katabilecek şekilde, daha geniş geceleme, konaklama sayılarına ulaşılabilecek ve genişletilmesi genel amaçlarına dayanmaktaydı. Geliştirilen bu projede herhangi bir şekilde doğaya zarar verilmeden, zaten var olan rota ve yollar üzerinde, yıllarca hatta yüzyıllarca yıldır kullanılan yolları, turistlerimiz, misafirlerimiz kullanabilecek. Bazen keçi yollarından, bazen patikalardan ilerleyip, bazen bisikletle gidebileceği yolları tespit etmekti. Bu yollarda o kadar değerli mekanlardan geçiliyor ki, Çanakkale öyle bir değerli topraklar ki bu zenginlikler doğa tarihi, arkeolojik, değerler, insani değerler, kültür hepsinin bir arada olduğu çok müthiş bir potansiyeli üzerinde bulunuyor. Biz bunlardan da öte daha da fazlasıyla insani potansiyelinin, beşeri potansiyelin sosyal ve kültürel potansiyelinin de turizmin ilerleyen noktalarında, çok daha büyük neticelere ulaşacağını görerek; bu projenin şekillendirilmesine farklı bir yöntem izleyerek, iki yarımadayı, iki denizi, iki adayı bir araya getiren çok özel bir coğrafyadan söz ediyoruz. Bu coğrafyada 11 ilçeden 80 köyden geçen bir rota, yaklaşık 600 kilometrelik 19 etabıyla 47 tarihi antik kentini de içine alacak. Bu Kadar doğal zenginliğin içerisinde, her yerde yürüyebilme şansı varken, bizlerin rotaları köylerimizden geçirerek insanımıza değinerek ve kırsal kalkınmaya, ekonomik gelişmelere katkıda bulunması amacıyla köylerimizle temaslarını sağlama gayreti içerisinde olduk. En önemlisi sizlerin burada temsil etmiş olduğu var olan kamu, STK, üniversite ve özel sektörlerin işbirliğinin çok yüksek düzeyde olduğunu gördük” dedi.
Çanakkale’de gizli kahramanlar olduğunu sözlerine ekleyen ÖZTÜFEKÇİ şöyle devam etti. “ Sayın Valimizin yüksek iradeleriyle ortaya çıkan Troya yılının gerçekten çok gizli kahramanları var. Bu gizli kahramanları saymakla bitmez ama bu kahramanların öncesinde Bülent TURAN milletvekilimizi anmadan geçmememiz lazım. Sayın Valimizin yüksek iradeleriyle buı yapılan çalışmaların hayata geçmesinde çok büyük gayretler söz konusu. Bütün bu çalışmalarda yerelde sivil inisiyatifin ne kadar yüksek bir yüreklilikle işe sahip çıktığı ve sonuçlandığını geçen sene Troya Yılı olarak da ne kadar verimli olduğunu hepimiz görmekteyiz. Daha Troya Yılı sona ermeden, verimlerini, sonuçlarını çok farklı şekillerde, istatistiklerde görmemiz mümkün oldu. Bununla ilgili olarak Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıklamış olduğu istatistiklerde Troya yılının ülkemize, bölgemize ne kadar büyük katkılar sağladığının göstergelerinden biri” diyerek teşekkürlerini sundu.
ÖZTFEKÇİ, konuşmasının devamında Sarpdere Köyü Muhtarı ile sohbet gerçekleştirdiği bir anısını anlatarak, ‘ Turist gelse ne olur’ sorusunu sorduğunu ve Muhtar Şakir Çetin’in ‘Keşke gelseler ve lokumla beslesek’ dediğini söyledi. ÖZTÜFEKÇİ, “Bir turiste söylenebilecek en değerli, şeyi söylüyor Muhtar Şakir Çetin, gelseler de lokumla beselesek” dedi.
Ardından konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal DOKUZ, “ Çanakkale çok kıymetli, güzel bir şehir .Cumhuriyetimizin destanının yazıldığı bir şehir. Diğer taraftan, bir diğer destan Homeros’un İlyada Destanı’nın geldiği şehir. 2018 Troya Yılı da çokça çıkacak şekilde,farklı çalışmalarla ilimizde kutlandı. Bundan sonra birtakım yatırımlar oldu. Birtakım çalışmalarla bu yıl ve önümüzdeki yıllarda meyvesini yiyeceğiz. 2018 Troya Yılı’nda yapılan faaliyetleri anlatmaya gerek yok. Belki istatistiki olarak en önemli yansımalarından biri olarak zaman zaman arkadaşlarda dile getirdiler. 2016 yılında 229.000 olan Troya Ören Yeri ziyaret sayısı 2017’de 330.000, bu sene ise tüm zamanların rekoru kırılarak 531.500 kişiye ulaştı. Bu yeter mi, hayır. Hedefimiz tabii ki bir milyon” diye konuştu.
Çanakkale’nin Tarih Kültür, Üniversite ve Turizm şehri olduğunu ifade eden DOKUZ, “ 2019-2020 Cumhuriyetin 100. Yılına kadar olan süreçte önümüzdeki zaman dilimlerinde bu şehir bütün yansımalarını katma değerlerini göreceksiniz. Sadece turizm alanında değil, tarım alanında olsun diğer alanlarda olsun göreceğiz. Çanakkale anlatılmaz yaşanır. Biz yaşıyoruz belki kıymetini çok fazla bilemiyoruz, ama turizmin bu şehirdeçok kıymetli bir olgu olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. En üst seviyeye ulaşacak şekilde çıkması için çalışıyoruz. Bu şehrin içinde bir misyon varsa, tarih kültür ve üniversite şehri, turizm şehri diyoruz. 671 km kıyı uzunluğuna sahip, iki yarımada ve iki adadan oluşan; bırakın ulusal anlamda çok kıymetli bir şehir. Belki dışarıya çıktığımızda Çanakkale’yi anlatamıyoruz, Çanakkale’nin çok önemli bir şehir olduğunu ifade edemiyoruz, ilerleyen süreçte Troya yılı ile birlikte yapılan etkinliklerde bunları çok güzel bir şekilde göreceğiz. Troas Kültür Rotaları projesine destek veren sayın valimize, bakanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, muhtarlarımıza, üniversitemize, tüm birimlerimize şükranlarımızı sunuyorum. Proje kapsamında bölgede yüzlerce yol var. Oradan yürüyüş rotaları, patikalar, köyler, antik şehirle, tarihi ve doğal mekanlar ile birlikte işaretlenecek. Ulusal ve uluslar arası tanıtımını amaçlayan toplam bu projeyle birlikte toplam 800 km mesafe kat edilmiş olacak ki önümüzdeki süreçte bu proje tamamlandığında Çanakkale’nin turizmine çok önemli anlamda ivme kazandıracağını düşünüyorum” dedi.
Çalıştaya katılan ATURJET Yönetim Kurulu Başkanı Delal ATAMDEDE, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah GÜÇ, Vali Yardımcısı Turan YILMAZ, kültür rotalarının bölgeye kazanımları hakkında birer konuşma gerçekleştirdiler.
Çalıştay, Fizibilite Çalışması Sunumu, Çalıştay Ortak Akıl Oturumu ve Genel Değerlendirme ile son buldu.